Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Az Angol tea és a zombik találkozása

2014.02.23. - Fratelli Szólj hozzá!

VBgqOTHtbCfd6W9GfYDraDlv4xEABvUeDI1S1KI3ERFK68zEWO2Q9WpSYuwaPGsp.jpg

  A cornettó trilógia első darabja egy nem mindennapi eset. Egy marhajó (Brit) humorral megáldott, zombis filmeket parodizáló, de a végére mégis a zsánerhez méltó zombis filmek sorába beálló mű. Durván hangzik mi? Hát az is.

  A film háttértörténete/száraz tényei röviden: Edgar Wright-Simon Pegg-Nick Frost trió első közös alkotása (de nem első közös munkája) a shaun of the dead. Mindhárman a brit film-éra underground tagjai voltak (emiatt is érződik a film egyedibbnek). Ezzel a művel lettek igazán híresek.2004 festői márciusában került a mozik vásznára, és hát hozott benyára pénzt bőven a kreálóknak.

  A történet origójában Simon Pegg mértanian kerek buksija által eljátszott Shaun áll. Shaun egy a filmmel ellentétben hétköznapi arc. Minden hétvégén ugyanott iszik, ugyanazokkal az arcokkal (bár ezt a barátnője zokon veszi, pedig feelinges kis helyen gurítgatják le a Guinniseket). A korához képest egy elég semmilyen munkája van, és még mindig a díler haverjával lakik együtt, akit nem más, mint a magyar kisnyugdíjas hassal duzzadó Nick Frost prezentál. Ez az élet nekem kifejezetten vonzóan hangzik, zsenge korom, no meg gátlástalan alkoholfogyasztási rítusaim miatt, de Shaunnak már tovább kéne lépnie a nagybetűs életbe.

  A film eddig egy mezei üregi nyúl drámának hangzik, de egyszer csak a filmet ellepik a marhajól sminkelt, lassan csoszogó statiszták, alias zombik. És hát ezek nem gyors, gyilkológép zombik, hanem lassan csoszogó és zsémbes nyugdíjasként morgó zombik. A történetről nem írnék többet, sok poént rejt meg kisebb csavarokat.

Névtelen.jpg

a NAV-tól jöttünk

 

  Amiből viszont a filmben hihetetlenül sok van, az az utalás.A film a Dawn of the Dead egyik ominózus jelenetének a dalával nyit, omega 6 nevezetű űrszonda is előkerül, ami a Night of the Living Dead-re utal, evil dead-re is van utalás, és még sok másra.

  A művel kapcsolatban 2 dolog tűnt fel Simon Pegg feje formája mellett: A jelenetváltások néhol zseniálisak, hasonlóan eredetieket ritkán látni, bár visszatérő snitt a „áthalad a képernyő előtt valami, és azzal egyszerre váltunk” dolog. De ez faja. A másik hogy nagyon kevés színész van a filmben, ami a filmiparban kis büdzsének számító 6 millió ropogós dolcsiból dobtak össze.

  A film humora marha egyedi, hasonlóan senki nem közelítette még meg a zombis témát. Nem hinném, hogy mindenkinek fekszik a film humora, de aki vevő a párbeszédekre épülő, abszurd humorra, az nem fog szarul járni vele.

  A cornettó trilógia első darabja egy fényes jövőt vetített előre. A trilógia leggyengébb darabja, de így is jó filmek közé sorolható. Egy marhafontos kikötés van a filmhez, eredeti nyelven érdemes nézni, néhány poént nem lehet visszaadni magyarul, pláne ha azok szinkronizálták, akik a zseniális magyar címét, a haláli hullák hajnalát találták ki. Ennyi erővel azt is írhatták volna a plakátra h meg ne nézd ezt a filmet barmókám. Ez aztán a közönség csalogató cím.

  a hullajó halottak reggele után szerencsére nem rekedt meg a filmkészítés, hiszen pár évre rá megjelent a hot fuzz. Ezt majd egy másik bejegyzésben fejtem ki, addig mindenki menjen a dolgára.

Címkék: kritika film haláli hullák hajnala shaun of the dead

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr995828041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása