Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

Ne bosszants fel egy koreait

2014.04.11. - Fratelli Szólj hozzá!

Vannak filmek, amiktől szomorú lesz az ember, van amelyiktől pedig akár depressziós is..de ez a film fogni fogja az érzelmeidet és szét fogja verni egy buzeranagy ütővel, és valami beteg módon, de élvezni fogod, ugyanis ilyet egy hollywoodi film nem fog belőled kiváltani, legalábbis ilyen erősen tuti nem. Több órányi macskás videó nézés után visszazökkentem, úgyhogy ideje írni valamit az oldboyról.

 

A film egy koreai Thriller, ami a maga környezete felsőfokából építkezett, legnevesebb színészek az országból, legjobb felszerelés, amit a sufniba találtak (stb) és ennek hála a film nagyon minőségi és egyedi egyben. Maga a látványvilága, kamerázása egyedi, néha kiugróan szokatlan jelenetekkel, no meg egy hihetetlen atmoszférával. Én komolyan nem hiszem el, hogy egy film ilyen érzelmeket tudott kiváltani belőlem.

Na ha egy ilyen arccal találkozol az aluljáróban, ne állj meg kebabozni

 

 

A film egy részeg úriemberrel kezd, és annak dorbézolásával egy rendőrőrsön. Miután egy barátja kiváltja onnan, és elindulnak haza, egy pillanatra nem figyelnek egymásra, és szegény alkoholmámoros barátunk, Dae-su Oh eltűnik a képernyőről. Több hónappal később vesszük fel a fonalat, és Dae-t megtörten látjuk, egy szobába bezárva tartva. Épp ételt kap, egy férfitól, akinek az őrület határán táncolva mindent mond: dicséretet, fenyegetést, bocsánatkérést, no meg egy visszatérő kérdést: meddig leszek még itt? Itt hangzik el az első olyan mondat, ami fejen ütött: „ ha tudtam volna, hogy 15 évig leszek bezárva, jobb lett volna?”. Miután végignézzük szenvedéssel teli 15 évét röviden, csupa istentelenül drámai jelenet után (egyikben pl több év falkotorás után eljut a vastag fal legvégéig, és egy akkora lyukat váj a falban, amekkorán ki tudja tartani a kezét a zajos kis városba, ahol éppen esik. Több év után érez először esőt tenyerén.) hősünk egy tető közepén ébred, egy táskában. Szabad. Viszont nem teljesen, ugyanis egy visszatérő kérdés merül folyton fel Oh-ban és az egyre kíváncsibb néző agyában: miért zárták be 15 évre ezt a szerencsétlen, mindennapi tagot? Higgyétek el, nagyon rögös, de zseniális út vezet a válaszig, és a válasz minden borzalmat felülmúl. Ennél rosszabbat egy ember nem élhet át, mint szegény kócos főszereplőnk. A film végét állva néztem végig, annyira izgultam, és a vége után hát…csak néztem magam elé, érzelmileg lerombolva. Borzasztóan megtudja viselni az embert ez a mű, nagyon kemény és tökös. Még mindig hüledezek, ha eszembe jut egy-két jelenet a filmből, vagy a válasz a nagy kérdésre. Nagyon komplex film, de szerencsére követhető, bár ne lepődjünk meg, ha néha egy jelenet után magyarázzák el csak, hogy ez miért is történt. Ezt a filmet nehéz szívvel tudom ajánlani, mert nekem tuti örök emlék lesz, de nem örömteli. Ezt a filmet döbbenten nézi végig az ember, de nem boldogan. Aki magát pszichésen Kiss Gergelynek érzi magát és odatud figyelni egy viszonylag bonyolult filmre, az nagyon ritka dolgot fog átélni. De jézus, plüssmackó szívű fajtársaim megne nézzék, mert tuti nehezen emészthető, depresszív élmény lesz csak.

Sanyibá, netán meghallotta a falon át az új SP best offomat, hogy átjött?

 

 

A színészekről is pár szót azért. Istenem a színészek! Az egész főszereplő gárda beszarás amit művel, főleg a főszereplő. Komolyan, ilyen karaktertorzuláshoz hasonlót nem ismerek, és Min-sik Choi, Dae-t meg megszemélyesítő színész zseniális munkát végez. Nagyobb hírnevet érdemelne. Persze a többi színész és nagy munkát végez, helyén van minden itt.

 

Ez a film egy hihetetlen, vérfagyasztó, fojtogatóan drámai, és sokkolóan leleményes jelenetekkel és történettel teletömött Thriller. Aki megnézi ,szembesül a tökéletesen felépített rejtéllyel. Megyek nézni pár scrubs-ot, hogy helyreálljon a rend a lelkemben.

Trailer:

Címkék: kritika film Oldboy

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr616018020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása