Rollin' blog

Filmkritikák! Humor! Ingyen sapka!

Rollin' blog

három fajta ember van: aki tud számolni, meg a blogolók

24 vs Homeland

2014.04.24. - Fratelli Szólj hozzá!

Nemrég fejeztem be a homeland 3. évadját, és bátyámmal leültem megvitatni. A beszélgetés után arra a konklúzióra jutottunk, hogy neki 24 jön be jobban, nekem meg a Homeland. Nos, mivel a beszélgetés igen jóra sikerült vele, gondoltam megosztom blogon is a véleményem, + 2 rövidebb kritikával az alanyokról (és azzal megtoldva, hogy miért van igazam, hahaha).

 

Kezdjük a 24-el. A nevében hordozza a lényeget: 24 részes az összes évada, és minden egyes rész 1 órát dolgoz fel. A sorozat ikonikus főszereplője Jack Bauer (Kiefer Szunderlánd Sutherland), aki egy ügynök a CTU-nál, (ami egy Terror Elhárítási Egység, alias TEK, basszus ezt innen szedték) hősünk USÁ-t védi foggal, körömmel, de főleg tölténnyel. Az évadok szoros összeköttetésben nem állnak, nagyjából az összesnek megvan a maga főszála, ami néha lazán érint egy másik évadot. A történet a terrorfenyegetettség, ki az áruló, ebből hogyan mászunk ki problémák körül forog, és a fő szál általában marhajól van összerakva és ha ez nem elég, a sorozat nagyon jól van vágva, feszültségfokozás is jól van adagolva és az akciójelenetek nagyot ütnek. Jack mindig a legnagyobb szarcunamiból bajból mászik ki, és ha ez nem elég, a sok CTU-s kolléga is nagy segítség neki (a mellékszereplők jól el lettek találva, elég nagyot néztem mikor megláttam Csavardi Samut a képernyőn). A mellékszálak viszont nem mindig klappolnak.

 

 

Az egyik évadban évadban pl. Jack lánya majdnem az összes bolonddal találkozott az államokban, és az elnök körül folyó problémák néha nagyon hidegen hagytak, vagy amikor az egyik CTU-s mellékszereplőnek munka közben egy babára kellett vigyáznia sunyiban az engem teljesen kiégetett. Itt csúszik el a szememben a sorozat: 24 órát kell feldolgozni, muszáj kitölteni valahogy (jó néha a mellékszálak is jók voltak, és néha összeért a főszállal, de c’mon hogy történhet ennyi baromság valakivel 24óra alatt, mint Bauer lányával). Néha a részek teljes időhúzásba csaptak át, volt olyan hogy a részben a főszál cselekménye semmit nem haladt, mert a rész nyitott 3 perc Jackkel, 40 perc agyfasszal folytatva, majd a végén még pár percig mutatták ahogy Jacky boy segget rúg.

 Hamar befizetném a parkolási díjat, ha ő számlázná, az fix

 

 

Itt jön képbe nálam a Homeland. A sorozat egy több éven át raboskodó amerikai katona és egy CIA-s nőről szól, aki szerint a fogság alatt átállt a terroristák oldalára. Elég jó kis alap sztori mi? A színészgárda nagyon el lett találva, a megtört katona szerepére az elit alakulatból ismerős Damian Lewis nagy találat, nála csak a beszámíthatóság határán táncoló Carrie szerepére beválogatott Claire Danes volt nagyobb fogás, ennek a nőnek pudingból van az arca, bármivé át lehet formálni. Itt a történet egybefüggő, huh jézus hova jutnak a 3. évad végén. Ez a sorozat minőségi alkotás, több pénzt áldoztak rá, mint a 24re, sokkal bonyolultabb a cselekmény, nagyobb a dráma, és CTU vészhelyzeteihez képest földhözragadtabb.

 

 

Homeland2.gif_500x274

Ezt hosszabb kritikába tuti befogom még rakni

 

 

Igazság szerint csak két okát látom annak, hogy a homeland jobb. Az egyik a mellékszálak, sokkal jobban eltaláltak. Egy megtört háborús fogoly visszatérése a mindennapokba vagy egy nyomással küzdő nő problémái sokkal érdekesebbek számomra, mint hogy az elnök gyereke megint elment rosszalkodni. A másik a hossza: ha a 24 nem 24 részből állna, hanem 12-14 körül, tuti egy szinten lenne vele. Egyszerűen nem tudják mindig jól kitölteni azt a sok részt, a homeland ezzel szemben ritkán nyújt csalódást.

 

gyilkos duó lenne

 

 

Viszont mindkettőt meleg szívvel tudom ajánlani bárkinek. Aki szereti a krimis, ügynökös, összeesküvés elméletes sorozatokat, mindkettőt szeretni fogja. Azért Jack Bauerrel szemben senki se lenne biztonságban.

 

trailerek helyett inkább a 24-et parodizáló south park részt tenném ide :D

 

Címkék: kritika sorozat 24 vs homeland

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr366082391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása